Podczas korzystania z funkcji Włącz udostępnianie do współpracy w WPS na macOS najczęstsze pytania dotyczą miejsca przechowywania, współpracy w czasie rzeczywistym, historii edycji oraz lokalizacji punktu wejścia; ta strona zawiera odpowiedzi na 5 najczęściej zadawanych pytań.
FAQ
Gdzie jest zapisywany dokument po włączeniu współpracy?
- Po włączeniu współpracy dokument jest automatycznie przesyłany do Dokumentów w chmurze WPS.
- Plik znajdziesz w sekcji Przestrzeń osobista.
- Po zalogowaniu się na to samo konto możesz nadal uzyskiwać dostęp do dokumentu na innych urządzeniach.
Czy podczas współpracy mogę widzieć zmiany wprowadzane przez inne osoby?
- Tak. Podczas współpracy zmiany są synchronizowane i wyświetlane w czasie rzeczywistym.
- Kursory i zmiany poszczególnych współpracowników są oznaczane różnymi znacznikami.
- Po odświeżeniu lub ponownym otwarciu dokumentu nadal możesz wyświetlać jego najnowszą zawartość.
Jak sprawdzić, kto zmienił zawartość dokumentu?
- Otwórz dokument współdzielony.
- Kliknij ikonę menu w lewym górnym rogu i przejdź do sekcji Historia wersji i rekordy.
- Otwórz Rekordy współpracy, aby sprawdzić czas działań i zmiany wprowadzone przez każdego współpracownika.
Czy mogę włączyć tryb współpracy dla wielu plików jednocześnie?
- Nie. Obecnie nie jest obsługiwane zbiorcze włączanie trybu współpracy dla wielu zaznaczonych plików.
- Jeśli chcesz udostępnić wiele plików, przejdź osobno przez proces udostępniania dla każdego z nich.
- Obecnie wielokrotny wybór lepiej sprawdza się w przypadku działań takich jak przenoszenie, kopiowanie lub pobieranie plików.
Co zrobić, jeśli nie mogę znaleźć dokumentu na stronie głównej WPS?
- Najpierw otwórz plik lokalnie w WPS.
- W oknie dokumentu kliknij Udostępnij w prawym górnym rogu, aby włączyć współpracę.
- Możesz też wpisać nazwę pliku w polu wyszukiwania na stronie głównej i wybrać z wyników opcję Udostępnij.
Słownik pojęć
| Termin | Definicja |
|---|---|
| Tryb współpracy | Stan, w którym dokument jest przesyłany do chmury, a wiele osób może go wyświetlać lub edytować zgodnie z przypisanymi uprawnieniami. |
| Uprawnienia linku | Ustawienia uprawnień, które za pomocą linku udostępniania pozwalają odbiorcom wyświetlać lub edytować zawartość albo ograniczać zakres dostępu. |
| Rekordy współpracy | Informacje historyczne rejestrujące czas działań współpracowników i wprowadzone zmiany, co ułatwia śledzenie wersji dokumentu. |