FAQ: Usuwanie byłego członka w WPS w systemie Windows

Ostatnia aktualizacja:17 lipca 2026

Podczas korzystania z funkcji Usuń byłego członka najczęstsze pytania dotyczą zwykle przekazywania danych, skutków usunięcia i zwalniania miejsca; to FAQ zawiera 3 najczęstsze pytania oraz słownik pojęć.

FAQ

Czy przed usunięciem byłego członka trzeba przekazać dokumenty?

  1. Sprawdź, czy członek nadal posiada dokumenty firmowe lub inne dane oczekujące na przekazanie.
  2. Jeśli system ostrzega, że nadal istnieją nieprzekazane dane, najpierw dokończ ich przekazanie zgodnie z wyświetlonym komunikatem.
  3. Po zabezpieczeniu ważnych danych przejdź do usunięcia, aby uporządkować rekordy.

Jaka jest różnica między usunięciem byłego członka a wyłączeniem członka?

  1. Usunięcie byłego członka powoduje usunięcie rekordu członka z katalogu i tej operacji nie można cofnąć.
  2. Wyłączenie jest zwykle używane do tymczasowego zablokowania dostępu przy jednoczesnym zachowaniu informacji o członku.
  3. Jeśli nadal chcesz monitorować lub zachować dane historyczne, najpierw wyłącz członka, a usuń go później, gdy przechowywanie tych danych nie będzie już potrzebne.

Jak usunąć byłego członka w WPS w systemie Windows bez utraty ważnych danych?

  1. Sprawdź, czy członek nadal ma dokumenty lub inne dane, które należy przekazać.
  2. W razie potrzeby podczas usuwania skorzystaj z komunikatów systemowych, aby najpierw przekazać dane.
  3. Przed zakończeniem usuwania rekordu byłego członka potwierdź, że ważne dane zostały odpowiednio zabezpieczone.

Słownik pojęć

TerminDefinicja
Były członekRekord członka dotyczący osoby, która opuściła już organizację i ma obecnie status byłego członka.
Przekazanie danychProces przekazywania dokumentów lub powiązanych danych, które nadal trzeba zachować przed usunięciem członka.
Miejsce firmoweMiejsce lub limit w koncie firmowym, które można przypisać członkowi do użytku.